Je moet je het hele jaar door beschermen tegen de zon, vooral tegen ultraviolette straling - een vorm van niet-ioniserende straling die door de zon wordt uitgezonden. Hoewel het voor iedereen voordelen heeft, zoals vitamine D, kan te veel blootstelling aan UV ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
UV-straling is een lastig iets! Hoewel je de felle, stralende zon kunt zien en de hitte op je huid kunt voelen, zijn je zintuigen niet in staat UV-straling waar te nemen. Je merkt dus niets van de huidschade totdat het gebeurd is. Verder is een veel voorkomend misverstand dat de temperatuur verband houdt met UV. Spoiler alert – Dat is het niet! UV-niveaus kunnen net zo schadelijk zijn op koude en bewolkte dagen als op een zonnige zomerdag. Het UV-niveau is echter altijd het hoogst tussen 10.00 en 16.00 uur, terwijl de temperatuur piekt in de namiddag, wanneer de UV-niveaus minder intens zijn.
UVA: Een snelle manier om te onthouden wat UVA met uw lichaam doet, is bij de A te denken aan aging (veroudering). Deze stralen zijn verantwoordelijk voor 95% van de ultraviolette stralen die het aardoppervlak raken. Deze stralen dringen diep door in de onderste lagen van de huid (dermis) en veroorzaken huidveroudering, zoals rimpels en ouderdomsvlekken. Veel eerder dan nodig is! UVA blijft het hele jaar door stabiel en kan door harde materialen zoals glas dringen. Dus als je een jonge, gezonde huid wilt, moet je het hele jaar door beschermen met P20 ZONBESCHERMING met een SPF van minstens 15 of hoger.
UVB: Denk bij de B aan burning (verbranden)! UVB dringt door in de bovenste laag van uw huid (opperhuid) en is de oorzaak van verbranding, bruining en, het ergste van alles, huidkanker. Deze stralen en de intensiteit ervan zijn slechts verantwoordelijk voor 5% van de ultraviolette stralen die het aardoppervlak raken en zijn afhankelijk van het seizoen, het tijdstip van de dag, de hoogte en de locatie. Maar als extra bonus reflecteren ze op sneeuw, zand, water en andere aardoppervlakken – en dat verhoogt je blootstelling. Dit betekent dat je net zo gemakkelijk kunt verbranden tijdens je skivakantie in Oostenrijk als tijdens uw strandvakantie in Thailand.
UVC: Er is geen snelle manier om te onthouden waar de C in UVC voor staat. En gelukkig hoeft dat niet, want UVC-straling van de zon kan niet door de aardatmosfeer dringen. Hoewel UVC dus de kortste en daarom de gevaarlijkste van de drie vormen van UV is, lopen wij nooit gevaar, omdat UVC volledig door de ozonlaag wordt geabsorbeerd. Dit wil echter niet zeggen dat we niet worden blootgesteld aan UVC, want het is nog steeds aanwezig op aarde via anorganische bronnen zoals oudere zonnebanken, lasers enz.
Dus hoe kun je het dagelijkse UVA- en UVB-gehalte bijhouden? Voer de UV-index in – een instrument, ontwikkeld door de WHO, om te bepalen door hoeveel UV-straling je wordt omringd. Om de dagelijkse index te bepalen, zijn er verschillende weer-apps, die je de weg kunnen wijzen naar de beste voorzorgsmaatregel tegen UV-straling. Laten we de index uitsplitsen:
- Index 0-2: Laag risico en bescherming is vereist. Als je gemakkelijk verbrandt, bedek je dan en gebruik een breed spectrum zonbescherming. Draag een zonnebril op heldere dagen. UVA-stralen zijn ook aanwezig als de UV index laag is – denk eraan een zonbescherming te gebruiken die UVA-bescherming omvat.
- Index 3-5: Matig risico en bescherming is vereist – Breng royaal breed spectrum zonbescherming aan, zelfs op bewolkte dagen en na het zwemmen of zweten. Blijf ‘s middags in de schaduw wanneer de zon het sterkst is. Gebruik buiten een breedgerande hoed en een UV-blokkerende zonnebril.
- Index 6-7: Hoog risico en bescherming is vereist – Breng royaal breed spectrum zonbescherming aan, zelfs op bewolkte dagen en na het zwemmen of zweten. Blijf uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek buiten de schaduw op, draag beschermende kleding, een breedgerande hoed en een UV-blokkerende zonnebril.
- Index 8-10: Zeer hoog risico en bescherming is cruciaal – Breng royaal breed spectrum zonbescherming aan, zelfs op bewolkte dagen en na het zwemmen of zweten. Blijf uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek buiten de schaduw op, draag beschermende kleding, een breedgerande hoed en een UV-blokkerende zonnebril.
- Index 11+: Extreem hoog risico en bescherming is cruciaal – Breng royaal breed spectrum zonbescherming aan, zelfs op bewolkte dagen en na het zwemmen of zweten. Blijf uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek buiten de schaduw op, draag beschermende kleding, een breedgerande hoed en een UV-blokkerende zonnebril.
De UV-index verandert gedurende de dag en is meestal het sterkst tijdens de middag. Maar het is belangrijk op te merken, dat UV-stralen altijd aanwezig zijn en we raden je ten zeerste aan elke dag, het hele jaar door P20-zonbescherming te gebruiken.